Carpaal Tunnel Syndroom

Heeft u tintelingen in de handpalm die doortrekken naar de duim, de wijsvinger en de middelvinger? Heeft u misschien ook wat minder kracht in uw duim? Dan kan dat duiden op een carpaal tunnel syndroom.

Oorzaak:

In de pols loopt een zenuw, de n. medianus genoemd. Deze zenuw loopt samen met 9 vingerpezen door een kleine ruimte (carpale tunnel) in de pols.

De ruimte van deze tunnel kan soms wat te krap worden voor de zenuw. Dit kan komen door:

  • Overbelasting van de buigpezen van de vingers. De pezen in de tunnel zwellen dan wat op.
  • Door hormonen  (zwangerschap) kan er meer vocht rondom de pols zijn.
  • Langdurige mechanische druk op de pols (bijvoorbeeld mountainbiken, motorrijden, muizen) deze carpale tunnel een inklemming van de zenuw. Men spreekt dan van een carpaal tunnel syndroom.

Wat kan Fysio Frankenhof voor u betekenen:

Wij zullen eerst proberen erachter te komen of u echt een carpaal tunnel syndroom heeft, of dat de klachten bijvoorbeeld vanuit uw nek veroorzaakt worden.

Is er echt sprake van een carpaal tunnel syndroom dan zal een spalk geadviseerd worden. Deze zullen wij voor u aanmeten en bestellen Verder zal u oefeningen en tips krijgen voor het omgaan met uw klachten in uw dageijkse leven gegeven worden.

Bovenstaande behandeling is in de meeste gevallen al voldoende voor een voorspoedig herstel

Mochten de klachten ondanks spalken en rust toch blijven, dan kan u door de huisarts doorverwezen worden naar de specialist. Deze kan de pezen injecteren of besluiten tot een operatie.