Sportblessures bij kinderen
Sporten is leuk! Kinderen rennen en springen graag. Van veel rennen en springen kunnen wel eens blessures ontstaan.
Iedereen heeft in zijn leven weleens een blessure gehad. Een val tijdens het voetbal, een misstap tijdens het hardlopen etc. Blessures zijn vervelend en kunnen iedereen overkomen. Ook bij (jonge) kinderen kunnen blessures ontstaan.
Een blessure kan ontstaat door overbelasting, een kneuzing of zelfs door een breuk.
Het is belangrijk dat er een goede (fysiotherapeutische) diagnose gesteld wordt. Hierdoor kan de blessure op tijd behandeld worden.
In het jaar 2016 waren in Nederland meer dan de helft van alle geblesseerde sporters in die de spoedeisende hulp nodig hadden jonger dan 18 jaar. Hierbij kunnen wij zien dat er altijd wel risico’s aan het sporten zijn.
Deze cijfers moet onze kinderen niet tegen houden van het lekker buitenspelen buiten of lid worden van een sportverenging. Kinderen moeten juist ook meer bewegen. Zo toont een recent onderzoek aan dat kinderen vanaf jonge leeftijd afwisselend sportactiviteiten moeten uitproberen om betere motorische vaardigheden te ontwikkelen. Hierdoor hebben ze minder kans op een blessure.
Bewegingsnorm kinderen 4-18jaar
60 minuten per dag waarvan 3x per week activiteiten waarbij spierkracht voorop staat (klimmen, springen), afwisselend sportactiviteiten om de motorische vaardigheden optimaal te ontwikkelen (kleinere kans op blessures in de toekomst).
Het is van belang dat kinderen die beginnen met sporten of nooit gesport hebben het alles rustig opbouwen en voldoende rust tussendoor nemen.
“Inactieve kinderen die gaan bewegen hebben een grote kans op een blessure”
Dit zijn twee meest voorkomende blessures bij kinderen.
M. Osgood-Schlatter (overbelasting/groeipijn)
Kniepijn onder de knieschijf waarbij er vaak een drukpijnlijk zwelling aanwezig is. Meest voorkomende overbelasting blessure bij kinderen. Ontstaat vaak door overbelastende activiteiten zo als veel springen en/of rennen i.c.m. snelle groei. De klachten ontstaan vaak tijdens of na het sporten. Minder sportactiviteiten doen die de klachten erger maken. Alleen rust nemen geeft geen afname van klachten.
M. Sever (groeischijf bij de hak)
Pijnklachten aan de hak/achillespees. Na de M. Osgood-Schlatter zijn dit de meest voorkomende klachten bij jonge kinderen (7-12 jaar). De klachten komen vaak voor bij kinderen die veel sporten en kinderen met overgewicht. Een overmatige trekkracht van de achillespees op de hielbeen geeft irritatie. Ook hierbij is overbelasting i.c.m. groei van uw kind een oorzaak. Een korte rustperiode met daarna begeleid oppakken van sportactiviteit is geweest.
Andere voorkomende klachten bij kinderen zijn:
Sinding Larsen Johansson – Pijnklachten onderzijde knieschijf
Patelo Femorale Pijn Syndroom – Pijnklachten onder de knieschijf (zie knieklachten)
Enkelbandletsel – Verzwikking
Rugklachten – Heeft meestal te maken met een beperkte stabiliteit (spiersamenwerking) van de rug.
Schouderklachten – Overbelastende klachten/stabiliteit
Nekklachten – Houding gerelateerd
Coxitis Fugax
Blessures zijn vervelend en kunnen veel invloed hebben op het bewegen van een kind. Daarom moet een blessure serieus genomen worden. Een snelle diagnose kan er voor zorgen dat uw kind weer snel lekker kan sporten.
Heeft u vragen over een blessure of weet u niet zo goed wat te doen? U kunt altijd een afspraak maken met één van onze fysiotherapeuten.