Knieklachten door artrose

Knieklachten zijn na nek- en rugklachten de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. Van alle knieklachten is knieartrose de meest voorkomende aandoening. Geslacht, leeftijd, overgewicht maar ook het beroep en knieblessures in het verleden kunnen van invloed zijn op het ontstaan van knieartrose.

Kraakbeen: Artrose

De binnenkant van de knie is bedekt met een vorm van bindweefsel, kraakbeen.

Samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) heeft het kraakbeen verschillende functies in het knie gewricht; 1. Het verminderen van wrijving tussen de botuiteinden, 2. schokdemping en 3. bescherming van botuiteinden. Het is glad weefsel wat zorgt voor een soepele werking van uw kniegewricht.

Kraakbeen beschadiging

Bij knieartrose raakt het kraakbeen beschadigd. Het kraakbeen kan niet meer vanzelf herstellen. Hierdoor ontstaat er een verminderde schokdemping, het kniegewricht wordt minder soepel in het bewegen en er ontstaat vaak ook een versmalling van de gewrichtsspleet. De botuiteinden in de knie raken beschadigd en er ontstaan botwoekeringen (ostyofyten). De knie wordt breder en minder soepel.

artrose knie1.jpg

Klachten en symptomen knieartrose

Bij knieartrose is er voornamelijk pijn bij het starten van bewegen en langdurig belasten. De pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. De stijfheid is meestal startstijfheid van het gewricht wat afneemt na enkele minuten. Ook kan de knie gezwollen en/of warmer zijn dan normaal en kan er tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn, wat pijnlijk is. Door afname van mobiliteit kunt u de knie minder goed strekken en buigen. Hierdoor kan er een aangepast looppatroon ontstaan.

Gevolg hiervan is overbelasting, spierkracht afname, instabiel gevoel in de knie en daardoor een verhoogd valrisico.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Artrose is niet te genezen, wel kan het proces vertraagd worden. Gedoseerd blijven bewegen is hiervoor een belangrijk advies. Ook in het dagelijks doen en laten zullen er aanpassingen gedaan moeten worden om de pijnklachten te reduceren en toename van stijfheid tegen te gaan. Verbetering van de spierkracht rondom de knie is hierbij essentieel. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Behandeling van knieartrose

Knieartrose wordt bij voorkeur conservatief (geen operatie) behandeld. De behandeling bestaat uit een intake en onderzoek voor het vaststellen van de juiste diagnose. Samen kijken we naar uw dagelijkse beperkingen door knieartrose. U krijgt adviezen voor thuis. Bij Fysio Frankenhof starten wij met een specifiek op maat gemaakte oefenprogramma in combinatie met voorlichting en advies m.b.t. het beweging in het dagelijks leven.

Het oefenprogramma bestaat uit oefeningen voor het verbeteren van stabiliteit en spierkracht rondom de knie. Dit zorgt voor gelijke drukverdeling in het kniegewricht. Ook richten wij ons op verbetering van uw lichamelijk conditie. Ook dit zorgt voor het beter functioneren. Daarnaast krijgt u een overzichtelijke oefenschema mee voor thuis. Indien noodzakelijk kan (tijdelijk) een aangemeten brace of specifieke (medical) tape techniek u pijnvermindering geven en meer vertrouwen in het bewegen.

“Het is aangetoond dat oefentherapie bij knieartrose een vermindering van pijnklachten geeft en verbetering van de kwaliteit van leven”

Vergoeding:

Bij knieartrose worden eenmalig 12 behandelingen per kalenderjaar uit het basispakket vergoed. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is er soms een verwijzing noodzakelijk.