U heeft last van nekpijn

Nekpijn

Ongeveer 25% van de mensen heeft weleens pijn in de nek. De pijn kan gevoeld worden op het achterhoofd tot laag in de nek net tussen de schouderbladen. De pijn kan ook uitstralen naar de schouders en/of armen maar ook naar het hoofd. Soms zijn het statische houdingen die pijn doen, maar ook bewegen zoals het omkijken kan stijf en vervelend aanvoelen.. Daarnaast kan er naast nekpijn ook sprake zijn van andere verschijnselen zoals tintelingen in de armen.

Risicofactoren nekpijn:

'Mechanische' nekpijn komt het meeste voor. Dit wordt ook wel 'gewone' of 'aspecifieke' nekpijn genoemd. De oorzaak is vaak  verrekte of overbelaste spieren of pezen in de nek. Een slechte lichaamshouding is ook een gangbare oorzaak. Nekpijn komt bijvoorbeeld meer voor bij mensen die een groot deel van hun werkdag aan een bureau zitten in een 'voorovergebogen' positie. Maar ook het langdurig gebruik van ipad of telefoon kan nekklachten geven. Heel vaak is de exacte oorzaak van de pijn niet bekend.

Maar zelfs op een verkeerde wijze je schouders en armen trainen kunnen voor nekklachten zorgen. Bij emotionele problemen die voor stress en spanning zorgen, gaan vaak ook de spieren in de nek en schoudergebied verkrampen. Nekpijn is vaak heel vervelend doordat het niet alleen pijnlijk is voor je nek, maar ook vermoeiend en men krijgt ook vaak last van hoofdpijn. Om de pijn in de nek te compenseren zal je andere spieren onder druk gaan zetten die je anders minder gebruikt, zoals de spieren in schouders en rug. Je hoofd zal zwaar aanvoelen en daardoor zal je sneller moe worden.

Chronische nekpijn

Hoe voorkom je nekpijn?

Ontspannen is belangrijk voor alle spieren van het lichaam, en dus ook voor de nekspieren. Let op je houding tijdens het werk, sport, buiten lopen of thuis als je tv kijkt. Houd de schouders omlaag. Oefeningen doen met de nek kan ervoor zorgen dat de nekspieren soepeler worden. Hierdoor vermijd je een verkrampt gevoel en zullen je nek en je hoofd minder zwaar aanvoelen. Regelmatig bewegen met de nek is dus van belang. De doorbloeding neemt hierdoor toe en dat komt de mobiliteit van de spieren en nekgewrichtjes ten goede.

Wat is er aan nekpijn te doen?

  • probeer zo gewoon mogelijk te blijven bewegen binnen uw mogelijkheden
  • vermijd zwaar ( huishoudelijk) werk
  • bouw de belasting geleidlijk aan op
  • bij een zittend beroep; probeerna  elke 30 minuten zitten een beweegpauze in te lassen van tenminste 1-2 minuten. Loop bijvoorbeeld zelf naar de printer, naar je collega of de koffieautomaat.
  • vermijd stress
  • neem contact op met uw fysiotherapeut voor informatie, advies en behandeling

Therapievormen die kunnen worden toegepast bij nekpijn zijn manuele therapie in combinatie met oefenen, dry needling, ontspanningstherapie of psychosomatische therapie.