Enkelklachten

Anatomie:

Botten:

De enkel is vaak herkenbaar aan de twee knobbels. De binnenste knobbel (mediale malleolus) is het onderste deel van het scheenbeen, de buitenste knobbel (laterale malleolus) is onderste deel van het kuitbeen. Aan de achterzijde van de voet, kun je ook het hielbeen voelen (calcaneus). Tussen de calcaneus en de twee malleoli zit nog een bot: de talus.

Gewrichten:

De vorm van dit gewricht wordt weleens vergeleken met de cardanas van een auto. Door deze vorm, kunnen er zowel rol als draaibewegingen in verschillende richtingen ontstaan.

De enkel bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht.  Het bovenste spronggewricht wordt gevormd door de onderste delen van het scheen en kuitbeen en de bovenzijde van de talus. Het onderste spronggewricht bestaat uit de onderzijde van de talus met de calcaneus.

De stevigheid van de enkel wordt bepaald door de juiste aanspanning van spieren maar ook door de stevigheid van de banden (ligamenten), die samenwerken in het kapsel. Het kapsel verpakt als het ware het hele enkelgewricht.

Ook zijn er slijmbeurzen te vinden rond de enkel. Een slijmbeurs is het best te vergelijken met een kleine ballon en is op vele plekken in het lichaam te vinden. In het geval van een onsteking of irritatie kan de slijmbeurs zich vullen met vocht en opzwellen. Dit kan pijnklachten en ongemakt veroorzaken. Toch heeft een slijmbeurs een beschermende werking. Hij zorgt ervoor dat er minder wrijving ontstaat tussen twee oppervlakten: tussen bot en huid; tussen pees en huid of tussen pees en bot.

Belangrijke slijmbeurzen in de enkel zijn te vinden tussen het hakbot en de achillespees en tussen de achillespees en de huid.

Enkeldistorsie:

Tijdens het wandelen of sporten is uw voet naar binnen geklapt. Het gevolg: een pijnlijke, opgezette en soms verkleurde enkel. Wandelen, traplopen, en (lang) staan kunnen erg vervelend worden. Sporten wordt helemaal een lastig verhaal.

Helaas komen dit soort enkelklachten veel voor en kunnen ze erg vervelende gevolgen voor u hebben. Het tijdig vaststellen van de aard van de klacht en vervolgens een passend behandelplan opstellen kan het herstel van de klacht versnellen en de kans op het terugkeren van de klacht verkleinen. Op deze pagina lichten wij de meest voorkomende enkelklachten toe en laten wij zien wat we voor u kunnen betekenen.

Een enkelverzwikking (enkeldistorsie) is een nare maar veel voorkomende klacht aan de enkel. 59% van de enkelklachten zijn het gevolg van een verzwikking. Bij een verzwikking beweegt de voet (meestal) naar binnen ten opzichte van het onderbeen. In veel gevallen kan de enkel zichzelf opvangen door spieren op tijd aan te spannen en ontstaan er geen klachten. Wanneer de beweging heel heftig is gebeurt dit soms niet op tijd. Er kan dan schade ontstaan aan de spieren (verrekking of scheur), ligamenten (verrekking of scheur), het kraakbeen of zelfs aan het bot (breuk).

Na verstuiking wordt de enkel meestal snel dik en gaat deze warm aanvoelen. Soms ontstaat er zelfs een blauwe verkleuring; vaak aan de achterkant en onderkant van de botknobbel aan de zijkant van uw voet.

Helaas is een enkelklacht vaak een oude blessure die terugkeert (60%). Je kunt daaruit de conclusie trekken dat enkelblessures in veel gevallen niet goed uit zichzelf genezen.

Een fysiotherapeutische behandeling bestaande uit het soepeler maken van de gewrichten (mobiliseren) en het trainen van de balans van spieren rondom de enkel (neuromusculaire training)  kan de klachten verhelpen. Het versnelt de hersteltijd na een verstuiking en zorgt ervoor dat u weer sneller pijnloos kunt lopen, werken of sporten. Daarnaast zorgt de behandeling ervoor dat u de kans op het nogmaals verstuiken van de enkel kunt halveren. Als fysiotherapeuten zijn wij hier in gespecialiseerd. We begeleiden u hier graag in.

Eerste Hulp na enkelverstuiking:

Heeft u uw enkel verstuikt en raakt de enkel opgezwollen, dan kunt u starten met het koelen van uw enkel. Doe dit 15 minuten zonder onderbreking en herhaal dit 4-6 keer over de dag. Vaak wordt er een coldpack uit de diepvries gebruikt om een enkel te koelen. Wij adviseren dit niet te doen. Soms is een diepvries wel -24 graden wat er voor zorgt dat de coldpack zo koud wordt dat het uw huid kan beschadigen, zelfs met een theedoek ertussen. Wij adviseren u daarom een temperatuur van 7 graden aan te houden. Dit kunt u doen door een plastic zak te vullen met ijsklontjes en aan te vullen met kraanwater. `Leg de enkel wat hoger en beweeg regelmatig met de tenen.

Kunt u absoluut niet op de enkel staan, dan is het verstandig om een arts te bezoeken. Twijfelt u, dan kunt u bij Fysio Frankenhof terecht voor een onderzoek en eerste hulp voor uw enkel. Wij schatten aan de hand van een aantal testen in hoe groot de schade aan de enkel is en of u een arts moet bezoeken. Wij geven u advies en kunnen indien nodig de enkel intapen. Ook kunt u eventueel loopkrukken van ons lenen tot u zelf krukken heeft aangeschaft of geleend. Afhankelijk van de omvang van uw klacht kunnen wij vervolgafspraken inplannen voor verdere behandeling van uw enkel.