Enkelklachten

Anatomie:

Botten:

De enkel is vaak herkenbaar aan de twee knobbels. De binnenste knobbel (mediale malleolus) is het onderste deel van het scheenbeen, de buitenste knobbel (laterale malleolus) is onderste deel van het kuitbeen. Aan de achterzijde van de voet, kun je ook het hielbeen voelen (calcaneus). Tussen de calcaneus en de twee malleoli zit nog een bot: de talus.

Gewrichten:

De vorm van dit gewricht wordt weleens vergeleken met de cardanas van een auto. Door deze vorm, kunnen er zowel rol als draaibewegingen in verschillende richtingen ontstaan.

De enkel bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht.  Het bovenste spronggewricht wordt gevormd door de onderste delen van het scheen en kuitbeen en de bovenzijde van de talus. Het onderste spronggewricht bestaat uit de onderzijde van de talus met de calcaneus.De stevigheid van het enkelgewricht wordt bepaald door zowel  de juiste aanspanning van spieren als in het kapsel verweven banden (ligamenten). Het kapsel verpakt als het ware het hele gewricht. De bekendste banden zitten aan de buitenzijde van de enkel dit is het ligamentum collaterale laterale die uit drie bandjes bestaat. Die bandjes zitten geven in drie verschillende bewegingsrichtingen stevigheid aan de enkel..

Enkeldistorsie:

Een enkelverzwikking (distorsie) kan een hele nare klacht zijn. Het ontstaat soms acuut en hevig. Bijvoorbeeld bij het sporten, verstappen van de stoep of een trapje, lopen op oneffen ondergrond. Sommige mensen verzwikken regelmatig hun enkels. Bij het verzwikken van de enkel klapt de laterale maleolus naar buiten, ofwel de voet ten opzichte van het onderbeen naar binnen.Vaak zwelt de enkel op en soms wordt hij blauw.

Veel voorkomend letsel na enkeldistorsie:

- overrekking van het ligamentum collaterale laterale

-een veranderde stand van een van de voetwortelbeentjes (disposities)

- scheur (ruptuur) van het ligamentum deltoideum.

- een botbreuk (avulsiefractuur) van de talus of voetwortelbeen

- kraakbeenbeschadiging.

een combinatie van bovenstaand

Eerste Hulp:

Zorg bij zwelling dat u de enkel 2x 10 minuten koelt en houd de enkel hoog. Kunt u absoluut niet op de enkel staan, dan is het verstandig om een arts te bezoeken.  Twijfelt u, dan kunt u bij Fysio Frankenhof dezelfde dag nog terecht voor een onderzoek en eerste hulp van uw enkel. Wij schatten aan de hand van een aantal testjes in hoe groot de schade aan de enkel is en of u een arts moet bezoeken. Wij tapen de enkel in en geven u adviezen mee voor thuis. Ook kunt u loopkrukken van ons lenen. Afhankelijk van de omvang van uw klacht, plannen wij nog vervolgafspraken in.

Bent u al vaker door de enkel gegaan, dan is het raadzaam om de spieren rondom de enkel te trainen. Door uw spieren te trainen op snelheid en samenwerking, is de kans op weer door de enkel gaan kleiner. Wij begeleiden u hier graag in.