U heeft last van schouderpijn

Schouderpijn

Het schoudergewricht is een bijzonder gewricht. Het gewricht laat een draaiïng van 360 graden toe. Juist hierdoor is de schouder ook gevoelig voor schade en problemen. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de bovenarm of naar het schouderblad. De pijn treedt op bij bewegingen van de arm en/of bij het op de schouder liggen. Vaak zijn bovenhandse bewegingen of bewegingen waarbij de arm naar achter gebracht wordt pijnlijk en/of beperkt. Het belangrijkste symptoom van schouderpijn is pijn. Deze pijn bevindt zich rond het schoudergewricht, maar kan ook uitstralen naar bijvoorbeeld de schouderbladen, nek, armen en hand/ vingers.

Door de pijn kun je je arm vaak niet goed bewegen. Dit valt bijvoorbeeld op als je probeert jezelf aan te kleden of wanneer je je haren probeert te kammen. Op deze manier kan de pijn in je schouder je dagelijkse handelingen belemmeren. Ook ’s nachts kun je veel last hebben van pijn. 

Schouderpijn is na lage rugpijn de meest voorkomende klacht. Zo’n 16 tot 21% van de bevolking heeft hier met enige regelmaat last van. De schouder is een complex gewricht wat bestaat uit meerdere botstructuren, pezen (aanhechtingen van spieren), ligamenten ( banden), gewrichtskapsel en spieren. De klachten kunnen zich manifesteren in een of meerdere van deze gebieden. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Een ander veelvoorkomende klacht is een slijmbeursontsteking. De slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht. Dit zakje bevindt zich in de buurt van gewrichten. Het vocht uit de slijmbeurs zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. In het geval van een slijmbeursontsteking zal het gewricht dus stram worden. 

Wat is er aan schouderklachten te doen?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het schoudergewricht wel in beweging blijft, maar dat alle bewegingen pijnvrij zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat de aangedane of geiriteerde structuren niet nog meer schade oplopen. Wanneer je de schouder helemaal niet meer beweegt heeft dit vaak alleen maar verergering van klachten tot gevolg, dus beweging is belangrijk. Verder is het van belang goed te laten onderzoeken door bijvoorbeeld de fysiotherapeut wat de oorzaak van de klachten is. Hiervoor zijn meerdere testen voorhanden. Bij Fysio Frankenhof is Fieke Wischmann de specialist op het gebied van schouderklachten.

Specifieke oefeningen behoren over het algemeen tot de behandeling van schouderklachten. Daarnaast kan Manuele Therapie, Dry Needling, Medical Fittness en Trigger Point behandeling van toepassing zijn.