Knieklachten


Het kniegewricht bestaat uit het 4 botdelen. Het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). De spieren, banden en kapsels geven de knie stevigheid en mogelijk om te bewegen. Tussen het bovenbeen en het scheenbeen bevindt zich een laag kraakbeen in een vorm van veerkrachtige weefsel: de meniscus. Deze twee menisci zorgen er voor dat de botstructuren gemakkelijk over elkaar heen kunnen glijden tijdens het bewegen. Het kniegewicht lijkt op een scharnier gewricht met toch een mogelijk om te draaien.

Stabiliteit
De voorste en de achterste kruisband bevinden zich in het midden van het gewricht. De kruisbanden zorgen ervoor dat het onderbeen ten opzichte van de bovenbeen niet te ver naar voren of naar achteren kan verschuiven.
De binnenband (mediale collaterale ligament) loopt van bovenbeen naar scheenbeen en de buitenband (laterale collaterale ligament) loopt aan de buitenzijde van het bovenbeen naar het kuitbeen. De kniebanden zorgen er voor dat de knie niet te ver naar binnen dan wel naar buiten bewogen kan worden.

Spieren
De knie wordt in beweging gebracht door de spieren rondom de knie. Aan de voorzijde van het bovenbeen de vierkoppige spier (musculus quadriceps) dit is de knie strekker. Aan de achterzijde de kniebuigers, genaamd de hamstrings. Ook de kuitspieren die zich aan de achterzijde van het onderbeen bevinden zorgen voor een goede werking van het kniegewricht.
De knieklachten kunnen verschillende oorzaken hebben.
Veel voorkomende knieklachten zijn

- Slijtage aan het kniegewricht
- Pijnklachten vanwege kniepees overbelasting
- Pijnklachten door kraakbeen beschadiging, meniscusletsel
- Klachten aan de binnenkant van de knieschijf
- Klachten vanwege kniebanden en/of kruisbanden
- Knieklachten na een verdraaiing of een val?
Wat kan Fysio Frankenhof voor u doen?
Wij zullen eerste proberen achter te komen wat de oorzaak is van uw knieklachten. Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling bestaan uit: afname van pijn in en/of rond de knie, conditie en spierkracht verbetering van de spieren rondom het kniegewricht, mobiliserende technieken om de knie weer in een correcte stand te krijgen.Ook maken we gebruik van medical taping technieken.

Wij geven een begeleidende behandeling voor het verminderen maar ook het voorkomen van knieklachten.