Handtherapie

Met 27 botjes en veel pezen, zenuwen en spieren zijn onze handen complexe werktuigen die een zeer belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Ze bepalen onze zelfredzaamheid, onze presentatie (‘praten met je handen’) en daarmee ons zelfvertrouwen. Handen en polsen zijn onze aandacht dus meer dan waard.

Blijvend hand- en polsletsel leidt maar al te vaak tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Om nog maar te zwijgen over de pijn en frustratie die u, als patiënt, ondervindt bij simpele dagelijkse dingen als het omdraaien van een sleutel in een slot, het openen van potjes met een deksel, fietsen of autorijden. Reden te meer om met handletsel naar een fysiotherapeut te gaan die zich gespecialiseerd heeft in handtherapie.

Wat is handtherapie?

Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Als handtherapeut gebruik je verschillende technieken, speciaal gericht op de revalidatie van uw hand of arm. Een handtherapeut houdt zich niet alleen met de hand bezig, maar ook met de gehele arm. Een deel van de spieren van de hand begint namelijk al in de onderarm, en de zenuwen van de hand lopen door de arm tot in de nek.

Een handtherapeut helpt u vooral met de handgrepen en het doen van oefeningen die uw hand of arm weer soepel en sterk kunnen maken  

Behandeling van de hand

De hand is een prachtig stukje techniek: u kunt er talloze ingewikkelde en precieze bewegingen mee maken, maar ook enorme kracht mee zetten. Omdat we onze handen intensief gebruiken, gaat er relatief vaak iets mis. Goed om te weten: lang niet altijd is een operatie noodzakelijk. Vaak kunnen we met behulp van spalken, rust en handtherapie al een heleboel bereiken.

Veel voorkomende handproblemen:

  • Triggerfinger
  • Ganglion
  • Ziekte van Dupuyten
  • Skiduim
  • Duimbasisslijtage  

Behandeling van de pols

De pols wordt gevormd door botjes en banden die het mogelijk maken de pols in verschillende richtingen te bewegen. Veel polsproblemen ontstaan bij een val, waarbij het lichaamsgewicht wordt opgevangen door de polsen. Wanneer één van de botjes of banden scheurt, kan er een versnelde slijtage van de pols optreden.

Vroeger was het bij polsletsel vaak kiezen tussen niets doen of vastzetten. Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel meer en hebben we voor elk polsprobleem een adequate aanpak.

Enkele klachten van de pols:

  • RSI
  • Scaphoidfractuur (botje in pols gebroken)
  • SL Laesie (Bandje in de pols is gescheurd)
  • TFCC letsel (soort meniscus van de pols)
  • Chronische polsklachten  

Behandeling van de zenuw

Zenuwen zijn heel kwetsbaar en wanneer ze in de verdrukking komen kan dat vervelende klachten geven: van een tintelend gevoel of pijn, tot uitval van spieren en krachtsverlies. Één van de bekendste zenuwaandoening is het Carpaal Tunnel Syndroom, vaak als gevolg van langdurige overbelasting. Maar ook zenuwletsel waarbij een zenuw gedeeltelijk of geheel wordt doorgesneden bij een ongeval, komt vaak voor. Snelle behandeling is dan belangrijk om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te kunnen komen.

Veel voorkomende zenuwklachten:

  • Carpaal Tunnel Syndroom
  • Cubital Tunnel Syndroom
  • Zenuwletsel

Direct naar de handtherapeut

Na vrijwel elke operatieve ingreep wordt een handtherapeut ingeschakeld om het oefentraject op de starten en te begeleiden. Dat is belangrijk om de spieren, pezen en gewrichten zo soepel mogelijk te houden en opnieuw kracht op te bouwen. Maar ook zonder operatie kunt u bij een handtherapeut terecht. Daarvoor heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

U kunt bijvoorbeeld een afspraak maken wanneer u na het tennissen last heeft van pijn in uw pols. Of wanneer eerdere klachten aan hand of pols teruggekomen zijn.

Oefenen is belangrijk

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de duur van de handtherapie varieren. Het kan zijn dat u met een overbelaste pols na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren. Maar of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen nauwkeurig opvolgt! Vooral in de eerste weken na een ingreep is de behandelfrequentie soms heel hoog.

Want juist in die periode is de meeste winst te behalen. Oefenen dus!

Vergoeding

Handtherapie valt onder fysiotherapie. De vergoeding is onder andere afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Voor meer informatie hierover, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Vakbekwaamheid

Bij het team van Fysio Frankenhof is Mallory Immens aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Hand Therapeuten, de NVHT, en specialist op dit gebied. Voor het maken van een afspraak bij haar of meer informatie kunt u contact opnemen met telefoonnummer 0343-573542 of via email info@fysiofrankenhof.nl.