Bekkentherapie

Bekkenfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor bekkenfysiotherapie heeft gevolgd. Daarmee heeft zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van het bekken, lage rug, buik en de bekkenbodem. Dit kunnen zowel klachten bij mannen als vrouwen zijn. Door haar gespecialiseerde opleiding is de bekkenfysiotherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Veel klachten zijn te verhelpen, maar mensen hebben door schaamte vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut?

Voorbeelden van klachten die een bekkenfysiotherapeut kan behandelen:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting (stress-incontinentie)
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, veel te vaak plassen (urge- of drangincontinentie)
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • seksuele problematiek, die samenhangt met functiestoornissen van de bekkenbodem
  • pre- en post operatief bij chirurgische ingrepen in de onderbuik (gynaecologische, urologische en operaties van anus en dikke darm)
  • bekkenpijn en lage-rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling. Ook gezonde zwangeren kunnen fysiotherapie nodig hebben. Dan gaat het om preventie van bekkenpijn en bekkenbodemdysfuncties, bekkenpijn en lage-rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling.

Werkwijze bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit een vraaggesprek en afhankelijk van de klachten eventueel al een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de bekkenfysiotherapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Bij een lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is en of er een inwendig onderzoek nodig is. Alleen een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt voor mensen ouder dan 18 jaar maar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij urine-incontinentie worden dde eerste 9 behandelingen vergoed va nuit de basisverzekering. Als je hier geen last van hebt en toch in aanmerking wilt komen voor vergoeding, is een aanvullende verzekering nodig. Wij raden u aan uw aanvullende verzekering van uw zorgpolis na te kijken op een eventueel aanwezige vergoeding van bekkenfysiotherapie. Ook kunt  u hiervoor contact opnemen met  de verzekeringsmaatschappij van uw zorgverzekering.

Vakbekwaamheid

Joyce Verhoef is opgeleid tot Master Bekkenfysiotherapie aan de Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie (SOMT) Amersfoort.