Revalideren na Corona

Heeft u een Corona besmetting doorgemaakt en blijft u vermoeidheidsklachten houden?

Bij Fysio Frankenhof kunt u ook terecht voor revalidatie bij Long COVID. Een deel van de patiënten dat corona heeft doorgemaakt, heeft (langdurig) last van klachten zoals vermoeidheid, spierpijn en kortademigheid. . Door het langdurige ziek zijn, is er veel spiermassa verloren gegaan. Ook zijn de longblaasjes aangetast. U voelt zich nog erg moe.

Wat kunnen wij voor u betekenen?:

Opbouwen van spiermassa:

Als u wegens ziekte langdurig op bed heeft gelegen, neemt de spiermassa af. Bij long covid wordt soms een andere spiersamenstelling gezien. onderzoekers zagen dat de spieren van sommige longcovidpatïenten sneller vermoeid zijn en sneller spierschade krijgen door  inspanning. Ze zagen ook meer witte dan rode spiervezels. Witte spiervezels zijn voor korte inspanning en rode voor langdurige inspanning. 

De fysiotherapeut helpt u met een trainings- en rustschema, waarbij rekening wordt gehouden met de belastbaarheid van de spieren. Dit kan via een handige oefeningen-app, of op de praktijk. Ter ondertsteuning helpt het om voldoende eiwitten te eten. Soms is het nodig om hierbij ook de diëtiste in te schakelen.

Verbeteren ademhalingspatroon:

Door langdurige benauwdheid verandert het ademhalingspatroon. Je ademt wat sneller en soms ook op een verkeerde manier. Onze gespecialiseerde longfysiotherapeut kan u ademhalingsoefeningen geven zodat u zich minder benauwd voelt en een rustige admehaling beter onder controle krijgt en de longblaasjes beter kunnen functioneren.Ook kan de uitademingskracht verbeterd worden door middel van oefeningen.

Opbouwen conditie:

Bij aanvang van de revalidatie zal uw conditie getest worden door middel van een wandel of fietstest. De fysiotherapeut stelt een persoonlijk trainingsschema op waarmee u thuis of bij ons in de praktijk mee aan de slag kunt.

Ergotherapie:

 Soms ervaart  door de corona u praktische problemen in uw dagelijks leven. Of heeft u moeite met het bewaken van uw rust of heeft u last van (chronische) vermoeidheid. De ergotherapeut kan u daarbij helpen.Sinds enige tijd hebben we een samenwerking met ergotherapeute Saar Jansen. 

Een longfysiotherapeut kan je helpen om de juiste ademtechnieken aan te leren, maar heeft ook heeft ze veel kennis van hoe de longfunctie het beste kan herstellen. Mallory Immens heeft zich als longfysiotherapeut aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Zij heeft samen met Jorien een behandelprotocol Corona opgesteld, waarbij er een netwerk is met  Saar Jansen Saar Jansen Ergotherapie Heuvelrug

https://www.youtube.com/watch?v=c2-9YAkQf48